Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezi, NEVÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği (BSD) işbirliğinde ‘Pomza ve Yapı Malzemeleri Eğitimi’ düzenlendi.
NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Gülşehri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Pomza ve Yapı Malzemeleri Eğitimi’nin açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı, Harran Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Sarıışık, NEVÜ Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Dinçer, Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği (BSD) Başkanı Serhat Sonugelen, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim üyeleri ve Bims Sanayicileri Derneği (BSD)’nden eğitimciler, akademisyenler, sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program NEVÜ Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Dinçer’in konuşmasıyla başladı.
Dinçer, “Üniversitemiz ev sahipliğinde NEVÜ Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği ve Mühendislik Mimarlık Fakültesi katkılarıyla düzenlenen eğitim programımızın öncelikle hayırlı olmasını diliyorum.
Bu eğitim programındaki en önemli amacımız, üniversite ile pomza sektörünü bir araya getirmek, iletişimleri daha iyi kurmak, uzun süreli bilgi paylaşımını sağlamak ve hem de olası ileriki dönemlerde yürüteceğimiz ikili işbirliklerini şimdiden pekiştirmektir. Bildiğiniz üzere içerisinde bulunduğumuz coğrafyada jeolojik süreçler hem sosyal hayat, hem de ekonomik hayat üzerinde ciddi anlamda etkili olmuştur. Bir taraftan jeolojik süreçlerin oluşturduğu peribacaları, yeraltı şehirleri gibi önemli miraslarımızdan turizm ekonomisini güçlendirdiği gibi aynı şekilde jeolojik süreçlerin yönettiği bir diğer alanda ilimizin en önemli sanayi kollarından birinin gelişmesine de vesile olmuştur. Bildiğiniz üzere de pomza da, bu jeolojik süreçlerin ortaya çıkardığı ve bölgemiz için önemli bir ekonomik değer konumunda. Genel olarak ülkemize baktığımızda da ciddi bir pomza rezervi söz konusu. Bu anlamda ilimiz yaklaşık pomza rezervinin %17’sine sahip ve rezerv açısından da ilimiz ülkemizde ilk üç sırada yer almakta. Ancak işletme açısından baktığımız da ise Nevşehir, ülkemizde lider durumunda. Bu anlamda da pomza ekonomisini yöneten şehirlerin başında gelmekte. ” diye konuştu.
Programında açılışında konuşan Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği (BSD) Başkanı Serhat Sonugelen, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde kuracalacak laboratuvarla pomzayı daha fazla katma değerli hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Sonugelen, “ Öncelikle böyle önemli bir eğitimi hazırladıkları için Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin’e, Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezimize, Mühendislik ve Mimarlık Fakültemize ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Biz bims ve pomza sektörü olarak, Nevşehir ekonomisine ve istihdamına en fazla katsı sağlayan sektörlerin başında geliyoruz. Şehrimizde yaklaşık 35 tane bloks bims üretim tesisi ve 10’dan fazla pomza ocağımız var. Bu noktada sanayicilerimiz sektörümüze ve şehrimize 2 milyar TL’den fazla katkı sağlarken 3 binin üzerinde kişiye de istihdam sağlamakta. Tabi Türkiye çapında da rezervler mevcut ve bu rezervlere baktığımızda dünya rezervinin yaklaşık %50’si ülkemizde bulunuyor. En fazla rezerv Bitlis’te, Kayseri’de ve Nevşehir’de bulunmakta. Fakat Nevşehir’deki pomza, hem kullanım alanlarındaki kalitesi hem de sektörel anlamda şu anda en önde yer alıyor. İnşallah Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde kuracağımız laboratuvarla biz bu ürünü çok daha katma değerli hale getirmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, pomzanın değişik kullanım alanlarıyla birlikte malzemesi daha katma değerli hale geliyor. Dolasıyla üniversitemizin bu anlamda bizlere büyük destekleri bulunmakta. İleriki dönemde kuracağımız laboratuvar ve üniversitemizin desteğiyle daha büyük işler başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Açılışta konuşan Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı, “ Mühendislik Mimarlık Fakültesi olarak bizler, araştırma ve uygulama merkezlerimizin faaliyetlerine destek verdiğimiz gibi, çalışmalarımızda hem üniversitemiz açısından hem de sanayi işbirliğini geliştirmek için önemli faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetlerimizi üç başlık altında gerçekleştirirken, eğitim – öğretim faaliyetlerin iyileştirilmesi ve uygulamaların geliştirilmesi, araştırma ve uygulama ile AR-GE faaliyetlerinin geliştirilmesi ve bunların yanı sıra da sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve uluslararasılaştırılması başlıkları altında topluyoruz. Bu bakımdan BİMS Sanayiciler Derneği’ne bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu ikili işliğinin başlangıcında ve devam etmesinde sanayinin rolü çok büyük. Bizler eğitim – öğretim faaliyetleri anlamında eğitim uygulamasını devreye sokuyoruz. Bu yıl itibariyle bütün bölümlerimizde uygulamalı mühendislik eğimini revize ederek bütün bölümlerimizde uygulamaya başlayacağız. Böylelikle sanayi işbirliği kapsamında öğrencilerimiz aday mühendis olarak işletmelerden eğitim alabilecekler. Öte yönden fakülte olarak araştırma, uygulama ve AR-GE faaliyetlerine özel bir önem gösteriyoruz. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Pomza Araştırma ve Uyulama Merkezimiz, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ve Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlükleri fakültemiz öğretim üyeleri tarafından yürütülürken, yine araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetlerine katkı sağlıyorlar” dedi.
NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise açılışta, “Değerli katılımcılar, sevgiler öğrenciler hepiniz öncelikle ‘Pomza ve Yapı Malzemeleri Eğitimi’mize hoş geldiniz. Küresel olarak hep birlikte yaşadığımız salgın nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıllık kapanmadan sonra yüz yüze böyle aktivitelerin başlamış olması bizler için ayrıca sevindirici. Yine aynı şekilde üniversite olarak sadece öğrencilerimiz için değil, şehrimizin önemli sektör temsilcileriyle ve sektöre yönelik işbirliği çalışmaları yapıyor olmamız ve bu çalışmalarımıza da şehir dışından da başka katılımcıların olması mutluluk verici.
Ülkemiz belirtildiği üzere dünyada pomza rezervinin yaklaşık %50’sine sahip bir ülke. Bulunduğumuz şehrimiz ise, volkanik faaliyet sonucunda oluşan pomza rezervinin de yaklaşık %17’sine sahip bir ilimiz olmasının yanı sıra, şehre en fazla katma değer ve istihdam sağlayan bir zenginliğe sahip. Pomza’nın günümüzde başta inşaat sektörü olmak üzere, tarım sektörü, tekstil sektörü, kimya sektörü, seramik, aşındırıcı sanayi gibi çok farklı amaçlarda endüstriyel alanlarda yoğun olarak da kullanılması ayrıca büyük önem arz etmekte. Bizim bu zenginliğimizin kullanım ve uygulama alanlarını genişletmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. İşte bu anlam da biz üniversite olarak, üniversitemiz bünyesinde önemli çalışmalar yürüten başta Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezimiz olmak üzere diğer araştırma ve uygulama merkezlerimiz öncülüğünde önemli araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütüyoruz. Diğer taraftan üniversite – sanayi işbirliği kapsamında da Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği’mizle birlikte, pomza sektöründeki sorunların çözülmesi ve mevcut potansiyelin geliştirilmesine yönelik proje ve çalışmalarımız bulunmakta. Bugün de üniversitemiz ev sahipliğinde ve işbirliğinde düzenlediğimiz eğitimin araştırma, geliştirme ve işbirliği yönünden de çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Şimdiden bu eğitimin, üniversitemiz ve sektör açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Rektör Aktekin’in konuşmalarının ardından eğitimcilere teşekkür belgelerini vermesiyle devam eden program; Prof. Dr. İsmail DİNÇER, Doç. Dr. Mutluhan AKIN, Doç. Dr. Zahide Bayer ÖZTÜRK, Doç. Dr. Serhat ÇELİKTEN ve Dr. Öğr. Üyesi. İsmail İsa ATABEY tarafından sunulan ve Türkiye’nin pomza potansiyeli, yapı malzemelerinde güncel gelişmeler ve alternatif ürün seçenekleri, bimsblok üretiminde performans deneyleri, pomzanın betonda katkı malzemesi olarak kullanılabilirliği ve pomzanın seramik sektöründe kullanımı konularının ele alındığı oturumların ardından sona erdi.